Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Έκθεση ιστορικών υπολογιστών και παιχνιδομηχανών

Η τάση της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε να δημιουργούνται ολοένα και μικρότερα, αλλά πιο ισχυρά μοντέλα, παράλληλα με την φιλοσοφία να καταστούν φθηνότεροι και πιο προσιτοί στο κοινό, καμία σχέση δεν έχει με τους πρώτους υπολογιστές που άρχισαν να εμφανίζονται τη δεκαετία του '60, οι οποίοι έφταναν να καταλαμβάνουν ολόκληρα δωμάτια, ανάλογα με την δυνατότητα χρήσης τους και την ισχύ που διέθεταν, και κόστιζαν μία περιουσία.

Από το 1975 και μετά, εμφανίζονται μαζικότερα οι οικιακοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που είναι φυσικά πολύ μικρότεροι σε όγκο, χρησιμοποιούν ως βασική γλώσσα προγραμματισμού την Basic, δεν έχουν καμία σχέση με windows, ποντίκια και γραφικά, εκτελούν απλούστερες εντολές και το κόστος τους, αρχικά, δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό για όλους. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των δεκαετιών '70, '80, '90, ανίκανοι να ανταγωνιστούν πλέον την εξέλιξη της τεχνολογίας και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της επιστήμης και της εργασίας, έχουν καταστεί πλέον αντικείμενα «τέχνης» που διαθέτουν λίγοι συλλέκτες.

Μία ομάδα συλλεκτών, που ανήκουν στην πανελλαδική κοινότητα «retrovisions.gr» - με πάνω από 100 μέλη - αποφάσισε να αναδείξει την ιστορία και την χρησιμότητα των μηχανημάτων αυτών για την εποχή τους, στην έκθεση «Retrosystem 2012» που φέτος φιλοξενείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη - οι δύο προηγούμενες εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», όπου παρουσιάζονται πάνω από 80 εκθέματα ιστορικών υπολογιστών, παιχνιδομηχανών, μηχανών εικόνας και ήχου, πρωτότυπων ρομπότ που στηρίζουν τη λειτουργία τους σε υπολογιστές.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τους πρώτους ξεχασμένους υπολογιστές Atari, Commodore, Spectrum, τον πρώτο ασπρόμαυρο φορητό υπολογιστή Osborne 1 που κυκλοφόρησε το 1981, αλλά και τον πρώτο έγχρωμο φορητό υπολογιστή Commodore SX64 που κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά. Περίπου 60 τέτοια εκθέματα, που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, θα παρουσιάζονται στην έκθεσηRetrosystem 2012, μαζί με περίπου 40 κονσόλες παιχνιδιών από τα πρώτα μοντέλα Pongκαι Atari, μέχρι τα μετέπειτα Sega, Sony και Playstation 1.

Εκτίθενται ακόμη ένα ρομποτικό όχημα που στηρίζει τη λειτουργία του σε μοντέλο υπολογιστή της δεκαετίας του '80 (ZX '81), το οποίο διαθέτει αισθητήρες, αποφεύγει εμπόδια και κινείται στο χώρο εκτελώντας εντολές, ένας ρομποτικός βραχίονας, που στηρίζει την λειτουργία του σε υπολογιστή Commodore 64 (του 1985), αλλά και ένα πλότερ του 1984 που τυπώνει με γραφίδα, επίσης ελεγχόμενο από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ένας υπολογιστής, χρονολογίας 1986-87 κόστιζε κατά μέσο όρο και ανάλογα με την εταιρία περίπου 50.000 δραχμές (π.χ. Commodore), ενώ οι τιμές έφταναν για κάποια μοντέλα και τις 120.000 δραχμές. Ο πρώτος δε Atari, το 1979 κόστιζε 550 δολάρια. Η συλλεκτική τους αξία σήμερα είναι εξίσου υψηλή - καθώς τα μηχανήματα αυτά είναι πλέον δυσεύρετα και όχι πάντα σε καλή κατάσταση - φτάνοντας μέχρι και τις 2.000 €).

«Η ύπαρξη των μηχανημάτων αυτών ανασύρει μνήμες νοσταλγίας και ρομαντισμού μίας άλλης εποχής, όπου τα μηχανήματα αυτά εξυπηρετούσαν ή ψυχαγωγούσαν τους χρήστες τους, και αποδεικνύει την εξέλιξη της τεχνολογίας από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι τους νεότερους» αναφέρει ένας εκ των συλλεκτών και διοργανωτών της έκθεσης,Αλέξανδρος Ζαχαριάδης, και προσθέτει ότι σκοπός της έκθεσης είναι να ταξιδέψουν και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι που έζησαν την γενιά αυτή των υπολογιστών και να δουν πρακτικά οι νεότεροι τους υπολογιστές που η ιστορία έγραψε με χρυσά γράμματα.

Ο ίδιος αναφέρει, ότι πολλοί από τους υπολογιστές αυτούς, όπως για παράδειγμα οι Amiga - αν και δεν έχουν χρηστική αξία σήμερα, εφόσον δεν είναι συμβατοί με τους σημερινούς υπολογιστές ώστε να χρησιμοποιηθούν για κάποια εργασία - μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ποιοτικής μουσικής και γραφικών, ωστόσο παλιάς αισθητικής. «Έχουν πολύ καλής ποιότητας γραφικά και ήχους, πάνω στα οποία έχουν δημιουργηθεί σχολές, που προσπαθούν να αναβιώσουν αντίστοιχες παραγωγές» υποστηρίζει ο κ.Ζαχαριάδης.

Η έκθεση θα λειτουργεί σε χώρο 240 τ.μ. όπου εκτός από τα εκθέματα θα παρουσιάζεται οπτικο-ακουστικό υλικό, προβολή ταινιών, ενώ θα γίνονται ξεναγήσεις για ομάδες επισκεπτών. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 09:30 - 14:00, Σάββατο 13:30 - 20:30, Κυριακή 11:30 - 18:30.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου