Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Δωρεάν Σεμινάρια Φωτογραφίας

Δωρεάν σεμινάρια φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς

Ημερομηνίες σεμιναρίων
1. Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, 16-17 Μαρτίου 2013
2. Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, 20-21 Απριλίου 2013
3. Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ.Τσαλαπάτα στον Βόλο, 25-26 Μαΐου 2013
4. Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, 8-9 Ιουνίου 2013
5. Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου, 29-30 Ιουνίου 2013
6. Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, 27-28 Ιουλίου 2013
7. Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, 21-22 Σεπτεμβρίου 2013


Στόχος και Περιεχόμενο
Στόχος των σεμιναρίων είναι η πρακτική εφαρμογή τής θεωρητικής διδασκαλίας που αναπτύχθηκε στα εισαγωγικά σεμινάρια τής περασμένης χρονιάς και η ανάλυση των καλλιτεχνικών κριτηρίων και επιλογών. Τα σεμινάρια αυτά θα αφορούν την κριτική συζήτηση φωτογραφιών που θα έχουν τραβήξει οι συμμετέχοντες.



Συμμετέχοντες
Τα σεμινάρια μπορούν να παρακολουθήσουν όχι μόνον όσοι πήραν μέρος στα περυσινά εισαγωγικά σεμινάρια (δεδομένου ότι αυτά είναι η οιονεί συνέχεια εκείνων), αλλά και όσοι άλλοι θέλουν, έστω και αν δεν παρακολούθησαν τα πρώτα (δεδομένου ότι το περιεχόμενο των φετινών σεμιναρίων θα είναι αυτοτελές).



Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι συμμετέχοντες θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το ΠΙΟΠ καλύπτει το σχετικό κόστος.

Για να "κλείσουν" τη θέση τους θα πρέπει το γρηγορότερο να αποστείλουν mail στον κύριο Κωστή Καλαποθάκη (kalapothakisk@piraeusbank.gr, τηλέφωνο 210-3256928) δηλώνοντας την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, το τηλέφωνό τους και την επιθυμία τους να συμμετάσχουν σε ένα συγκεκριμένο σεμινάριο.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αργότερα ότι για οποιονδήποτε λόγο αδυνατούν να παρευρεθούν ή ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε σεμινάριο άλλου μουσείου, πρέπει να το δηλώσουν το νωρίτερο για να ελευθερώσουν θέσεις για άλλους που πιθανόν να βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Αν κάποιος επιθυμεί να πάρει μέρος σε περισσότερα σεμινάρια, μπορεί να δηλώσει, πέραν τού βασικού σεμιναρίου που προτιμάει, και τα επιπλέον, ώστε να ειδοποιηθεί όταν υπάρξουν θέσεις.


Διάρκεια

Η διάρκεια κάθε σεμιναρίου είναι συνολικά δώδεκα ώρες, από έξι ώρες το Σάββατο και την Κυριακή (11.00-14.00 και 16.00-19.00). Η διάρκεια δηλαδή θα είναι μικρότερη από εκείνη των περυσινών, αφενός για να παραμείνει ελεύθερη η Δευτέρα και αφετέρου επειδή ο συνεχής σχολιασμός φωτογραφιών είναι διαδικασία πιο κουραστική από την απλή προβολή και ανάπτυξη θεωρητικών θεμάτων.


Διαδικασία
α) Οι φωτογραφίες τις οποίες οι συμμετέχοντες θα φέρουν για κριτική θα έχουν ένα συγκεκριμένο αλλά πολύ ευρύ θέμα. Την καθημερινότητα τού φωτογράφου.
Είτε οι φωτογραφίες αυτές υπάρχουν ήδη, είτε τραβηχτούν ειδικά για το σεμινάριο θα έχουν ως αντικείμενο το σπίτι, την οικογένεια, τους φίλους, την πόλη, το περιβάλλον εργασίας και γενικά οτιδήποτε σχετίζεται με τον προσωπικό χώρο και την καθημερινή ζωή. Ένα είδος, δηλαδή, οπτικού ημερολογίου, αλλά με πρόθεση δημιουργική και όχι απλώς αναμνηστική.

β) Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός των φωτογραφιών ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω.
Δεν ενδείκνυται όμως οι επιλογές να είναι υπερβολικά αυστηρές, διότι είναι πολύ πιθανόν να αποκλειστούν καλές φωτογραφίες, αλλά ούτε και υπερβολικά χαλαρές, διότι οι πολλές αδύναμες φωτογραφίες μπορεί να συμπαρασύρουν τις υπόλοιπες καλύτερες.

γ) Αν κάποιος δεν έχει τέτοιες φωτογραφίες, ή δεν μπορεί ή δεν προλαβαίνει να τραβήξει, μπορεί να φέρει άλλες δικές του φωτογραφίες με οποιοδήποτε θέμα.
Αν κάποιος δεν θέλει να υποβάλει φωτογραφίες του για σχολιασμό, και πάλι θα ωφεληθεί παρακολουθώντας την κριτική πάνω στις φωτογραφίες των υπολοίπων.

δ) Θα γίνει προσπάθεια να σχολιαστεί η δουλειά όλων των φωτογράφων. Είναι όμως πιθανόν να μην επαρκεί ο χρόνος.
Ό,τι όμως και να γίνει οι επιλογές θα γνωστοποιηθούν, έστω μέσω mail, μετά το πέρας τού σεμιναρίου.
Πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από τις συζητήσεις που θα αφορούν τις φωτογραφίες των άλλων παρά τις δικές τους, δεδομένου ότι, όταν η συζήτηση αφορά τις δικές τους, δεν έχουν συχνά την ψυχραιμία και τη διαύγεια να αντιληφθούν τα σχετικά σχόλια.

ε) Θα ήταν χρήσιμο, για την καλύτερη οργάνωση τού σεμιναρίου, όσοι συμμετάσχουν να αποστείλουν ο καθένας, πριν από την έναρξη τού σεμιναρίου, ένα CD που να περιέχει τις προς συζήτηση φωτογραφίες τους.

στ) Η ανάλυση των φωτογραφιών στο CD να είναι περίπου στα 1.000 pixels για την οριζόντια διάσταση (και τις οριζόντιες φωτογραφίες) και στα 700 για την κάθετη (και τις κάθετες φωτογραφίες). Πάνω στο CD με μαρκαδόρο να είναι γραμμένο το όνομά και η ένδειξη: "Φωτογραφίες σεμιναρίου για το μουσείο....(αναγραφή τού μουσείου όπου θα γίνει το σεμινάριο)". Μέσα στο CD να είναι γραμμένα τα πλήρη στοιχεία τού φωτογράφου, (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).

Η αποστολή θα γίνει στο όνομα και στη διεύθυνση "Ανδρέας Σχοινάς, Τσακάλωφ 44, Αθήνα, 10673".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου